2020 - 2021 yıllarında yaşadığımız COVIT -19 salgınında, Üniversiteler kapandığında, GSB den ruhsatlı özel öğrenci yurtlarında konaklayan öğrenciler Özel Yurtlar Yönetmeliğinde belirtilen maddelere göre kaldıkları ayların ve kalan miktarın % de 30 unu ödedi, her hangi bir denetime tabi olmayan, öğrenci barındırması yasal olmayan; Fiyatları cazip gelen Öğrenci apartı, Öğrenci evi, Ev Kiralayanlar vb. isimlerle faaliyet gösteren binalarla sözleşme yapmış olan öğrencilerin büyük çoğunluğu sanki okullar açıkmış gibi hiç kalmadıkları tüm yılın ücretini ödemek zorunda kaldılar.
Öğrenci Barınma Hizmeti verecek işletmenin, öncelikle Gençlik ve Spor Bakanlığının Özel Yurtlar yönetmeliğinde belirtilen kriterleri yerine getirerek RUHSAT alması gerekir. GSB den Ruhsat almış olan Öğrenci Apartları veya Öğrenci Pansiyonları ve yurtlar ile sözleşme imzaladığınızda, kuralları yönetmelik belirler.
GSB nin RUHSAT vermediği diğer konaklama hizmeti veren işletmelere kayıt olarak sözleşme imzaladığınızda dönüşü yoktur, Olası bir problemle karşılaştığınızda İşletmecinin insafina kalırsınız veya zorlu bir yasal mücadeleye kendinizi hazırlayın.
Çünkü 1 yıl boyunca o binada kalmak veya tüm yılın ücretini ödemek zorunda kalırsınız.Ücretin tümünü odemeden hiç bir şekilde o binadan ayrılamazsınız. İmzaladığınız sözleşmeleri çok dikkatlice okumanız gerekir.
GSB den Ruhsatlı İşletmelerde Okulla ilişiğiniz kesildiğinde veya sağlık sorunlarından dolayı okula devam edememeniz haricinde, farklı sebepler ile yurttan ayrılmanız gerektiğindede yine GSB özel yurt yönetmeliği prosedürlerinin güvencesi altındasınız.
KAYIT İÇİN İSTENEN BELGELER
1-Okulunuzdan alacağınız öğrenci belgesi
2-İki adet fotoğraf
3-Sağlık durumunuzun Yurt vb. toplu yaşam alanlarında yaşamaya engel olmadığına dair sağlık raporu, Sağlık ocaklarından alabilirsiniz.
4-Kimlik fotokopisi
5-Kayıt olacağınız yurt yönetiminden temin edebileceğiniz, Yurt kayıt dilekçesi.
ÖZEL YURTTA KİMLER BARINABİLİR?
MADDE 22- (1) Kurumlarda barınacak öğrencilerde;
a) Herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmak,
b) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma suçlarından mahkûm olmamak,
c) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanda bulunmak,
(2) Barınma şartlarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılan veya barınma sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybeden öğrencinin kurum ile ilişiği kesilir.
(3) Kurum gerekli gördüğü hallerde disiplin kurulu kararıyla öğrenciden akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmadığına dair rapor isteyebilir. İstenilen raporun sunulmaması halinde öğrencinin kurumla ilişiği kesilir.
(4) Hizmet sunum taahhütnamesinde belirtilen barınma hizmeti ücretini üst üste iki ay ödemeyen öğrencinin kurum ile ilişiği kesilir.
(2) Uluslararası öğrencilerin bu şartlara ilaveten ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alınmış ikamet izinlerinin bulunması gerekir.
YURT KAYIT PROSEDÜRÜ
MADDE 23- (1) Barınma hizmeti alacak öğrenciler, başvuru dilekçesi ile kuruma başvurur.
(2) Kurum barınma şartlarını taşıyan öğrencinin kaydını yapar.
(3) Hizmet sunum taahhütnamesi tanzim edilir ve bir örneği öğrenciye verilir.
(4) Yabancı uyruklu öğrenciler; öğrenci belgesi, pasaport örneği ve kuruma kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış ikamet izin belgesini ibraz etmek zorundadır.
Özel yurtlar Gençlik ve Spor Bakanlığının kontrolünde ve izniyle şahıslar tarafından ticari amaç için işletilen iş yerleridir. Yurt-Kur, GSB veya KYK tarafından yurtlara yerleştirilmezsiniz.
ozelyurtpansiyon.com sitemizden Üniversiteyi kazandığınız şehirde bulunan özel yurtları tek tek inceleyerek, fiyatları uygun gelen olanaklarını beğendiğiniz, canınızın istediği yurda ücretini ödeyerek kayıt yaptırabilirsiniz.
Sevgili arkadaşlar, yazımızda emek ve yaşanmışlık var, veliler ile öğrencilerinde faydalanabilmeleri için yazının altında bulunan beğen ve paylaş butonlarından veya link olarak, sosyal hesaplarınızda paylaşmanızı rica ederiz.
KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİ YURTLARI İLE İLGİLİ DİĞER MAKALELER!
1-Yurt Seçmenin Püf Noktaları!
2-Özel Yurt Seçiminde Dikkat!
3-Yurt Fiyatları Nasıl Hesaplanır?
4-Ev Mi yoksa Özel Yurt Mu?
5-Özel Yurttan Nasıl Ayrılırım?
6-Üniversite Öğrencilerine Hangi Kurumlar Burs Veriyor?
7-Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği
Türkiye ve Kıbrıs Genelinde hangi şehir? Hangi ilçede yurt arıyorsanız, Sizin için seçtiğimiz Özel Yurtlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Türkiye ve KKTC Kız Öğrenci Yurtları
Türkiye ve KKTC Erkek Öğrenci Yurtları