Anasayfa

Özel Yurttan Ayrılmak

2020 - 2021 yıllarında yaşadığımız COVIT -19 salgınında, Üniversiteler kapandığında GSB den ruhsatlı özel öğrenci yurtlarında konaklayan öğrenciler Özel Yurtlar Yönetmeliğinde belirtilen maddelere göre kaldıkları ayların ve kalan miktarın % de 30 unu ödedi, her hangi bir denetime tabi olmayan, öğrenci barındırmasıda yasal olmayan; Fiyatları cazip gelen Öğrenci apartı, Öğrenci evi, Ev Kiralayanlar vb. isimlerle faaliyet gösteren binalarla sözleşme yapmış olan öğrencilerin büyük çoğunluğu sanki okullar açıkmış gibi hiç kalmadıkları bütün bir yılın ücretini ödemek zorunda kaldılar.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olan Özel yurtlar otel vb. işletmeler gibi günü birlik her insanı yurtlarına alamazlar. Yurtlarda barınacak öğrencilerin hangi kriterlere sahip olması gerektiğini GSB Özel Yurtlar yönetmeliğinde belirlenmiştir.

Özel Kız ve erkek öğrenci yurtları yerleştirme döneminde gelecek öğrencileri bir eğitim dönemi olarak kaydeder. Öğrencilerin ödeyecekleri ücretlere göre O yılın işletme bütçesini oluşturarak personel, kira, elektirik, su, ısınma, İnternet hizmetleri, elektrik, temizlik vb giderlerini ödeyebilirler.

1 yıllık sözleşme imzaladıkları öğrencinin anlaşma yapılan süreden erken ayrılması halinde o öğrenciden gelecek olan ödemeyi alamayacaklarından, üniversite yerleştirme döneminin geçmiş olması sebebiylede sizin boşalttığınız odaya seneye kadar başka öğrencide gelmeyeceğinden, eğitim yılının kalan zamanında odanız boş kalarak işletme zarar edecektir.Birde erken ayrılan öğrencinin sayısı birden fazla olduğunda, işletme giderlerini ödemekte sıkıntı yaşar ve sizden sonra kalacak olan diğer öğrencilerede vaad ettiği hizmeti vermekte zorlanır.

Yükseköğretim kurumundaki kaydını sildiren veya donduran, birinci derece yakını vefat eden, en az bir dönem boyunca tedavi göreceğini ya da hastalık raporunu veya tabii afet nedeniyle zarar gördüğünü belgeleyenler ile salgın hastalıklar nedeniyle kurumda barınamayanlar haricindeki bir mazeret ile yurttan ayrılmak istemeniz halinde. Özel yurtlar yönetmeliğindeki ilgili maddelere uygun olarak ödemenizi yapmak zorunda kalırsınız. İmzaladığınız sözleşmeleri dikkatlice okumanız gerekir.

Bütün bir yıl için sözleşme yaparak senet imzaladığınız hiç bir yurttan elinizi kolunuzu sallayarak çekip gidemezsiziniz, Sözleşme şartları ve imzaladığınız senetlerin; okul bitip herhangi bir işe başladığınzda katlanarak çoğalmış halini ödemek zorunda kalırsınız. Bu yüzden yurt yönetimi ile görüşerek senetlerinizi ve sözleşmenizi iptal ettirdikten sonra yurttan ayrılmanız gerekir.

GSB den öğrenci barındırma ruhsatı almamış olan, Erkek Öğrenci Apartı, Kız Öğrenci Evi veya kız pansiyonu, rezidans, konukevi vs. hangi isim altında olursa olsun bu tür konaklama hizmeti veren işletmelere kayıt olarak sözleşme imzaladığınızda dönüşü yoktur, Mazeretiniz ne olursa olsun, Allah göstermesin Babanızın vefatından dolayı okuldan ayrılmak zorunda kaldığınızda dahi, kalmadığınız bütün bir yılın ücretinin tahsil edildiğine şahit olduğumuz örnekler var. Veya sadece İşletmecinin insafına kalırsınız. Tabiki zamanında davranıp yasal haklarınızı sonuna kadar kullanabilirsinizde.

Özel Yurttan Ayrılmanın Yolları
1-Okulla ilişiğiniz kalmadığını gösteren belgeyi Yurt yönetimine ibraz ederek.
2-Yükseköğretim kurumundaki kaydını sildiren veya donduran, birinci derece yakını vefat eden, en az bir dönem boyunca tedavi göreceğini ya da hastalık raporunu veya tabii afet nedeniyle zarar gördüğünü belgeleyenler ile salgın hastalıklar nedeniyle kurumda barınamayacağını belgelendirenler. Sadece konakladıkları sürenin ücretini öder başka bir ücret talep edilemez.
3-Her hangi bir sorun yaşamadan cezai bir bedel ödemeden Yurt ile ilişiğinizi kesebilmek için de Yurt yönetimi ile görüşerek yerinize kalacak bir öğrenci bulmayı teklif edebilirsiniz.
4-İşletmeciye ödemeniz gereken miktarın bir kısmını ödemeyi teklif edebilirsiniz.
5-Israrla sözleşmeyi okumanızı tavsiye etmemiz burada işe yarıyacaktır, Sözleşmede yazılı olan hizmetlerin yerine getirilmemesi halinde Tüketici hakları Mahkemelerine (genelde bulunduğunuz ilçenin kaymakamlık binasında olur)GSB İl veya İlçe Müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz.
6-Öğrenci sözleşmeyi iptal etmek istemesi halinde:
(AFETZEDE OLDUĞUNU KANITLAYANDAN SADECE KONAKLADIKLARI SÜRENİN ÜCRETİ ALINIR BAŞKADA HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP EDİLEMEZ.)
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinde belirtildiği gibi

a) 15 Eylül tarihine kadar kurumdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen bir aylık barınma hizmeti ücreti,

b) 15 Eylül sonrasında kurumdan ayrılanlardan ise barınma hizmeti aldığı aylar ve içinde bulunulan ayın ücretinin tamamı ve kalan aylara ait barınma hizmeti ücretinin en fazla %50’si, bu öğrenciler eğer Bakanlık tarafından işletilen öğrenci yurtlarından birine kayıt yaptırdığını belgeliyorsa en fazla %40 alınır.


Özel Yurt Depozito geri alma
Bu öğrencilere depozitoları ile peşin ödeme yapılan hallerde bu fıkraya göre hesaplanacak ücret mahsup edilerek geriye kalan tutar bir ay içinde iade edilir ve hizmet sunum taahhütnamesi fesih edilir. Aylık barınma hizmeti ücreti, hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ücretinin hizmet sunulmak üzere belirlenen ay sayısına bölünmesi ile tespit edilir.
7-Özel Yurttan ayrılma dilekçesi; Hizmet aldığınız dönemin süresini göstermenize kanıt oluşturan bir evraktır. Şöylemi böylemi yazmam gerekir diye hiç düşünmeyin içeriğinde, dilekçeyi verdiğiniz tarih, yurttan ayılmak istediğiniz, Yurdun adı, senetleri ve taahhütnameyi imazalayanın adı soyadı imzasının olması yeterlidir.
8- Özel Yurt Parasını Ödemezsem ne olur..?
Özel Yurt ile imzaladığınız hizmet sunum taahhütnamesi karşılığında alınan senetleri ödemek zorundasınız, aksi halde Senet üzerinde imzaları olan kişiler( ki genelde bu imzalar veli ve öğrenciye ait olur) eninde sonunda ana paraya ek olarak yasal faizi ve diğer masrafları ödemek zorunda kalır.

Hatta senetleri imzalayan öğrenci mezuniyetten sonra bir işe başladığında (mahkeme kararıyla maaşına haciz konularak) bu yasal borcu geriye ödemek zorunda kalır. Çünkü senetlerin geçerlilik sürecini uzatabilmek için yasal prosedürler mevcuttur. Senetleri bir şekilde en başından halletmek sizin menfaatinize olacaktır.

Tabiki bu senet prosedürü GSB ye bağlı yurtlar için geçerlidir eğer GSB ye bağlı olmayan işletmelerde senet imzaladıysanız, (Kalmadığınız aylarıda) senetlerin tümünü ödemek zorunda kalırsınız.

Sevgili arkadaşlar, yazımızda emek var deneyim ve yaşanmışlık var, diğer öğrencilerinde faydalanabilmesi için yazının altında bulunan beğen ve paylaş butonlarından veya link olarak, sosyal hesaplarınızda paylaşmanızı rica ederiz.

Yurtlar hakkında daha fazla bilgi almak istiyorum

Türkiye ve Kıbrıs Genelinde hangi şehir ve ilçede yurt arıyorsanız, Sizin için seçtiğimiz Özel Yurtlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Türkiye ve KKTC Kız Öğrenci Yurtları

Türkiye ve KKTC Erkek Öğrenci Yurtları

16 Şubat 2023

Paylaş