Seçeceğiniz yurt ile ilgili püf noktaları özetle aşağıdaki gibidir ama aşağıdaki yazılanların dışında en önemli olan konu velide biter: Kesinlikle yurt bakmaya gittiğiniz şehirde işinizi alelacele halletmeye çalışmayın, çünkü çok önemli bir konudur çocuğunuzu teslim edeceğiniz işletme, bir yıl boyunca birlikte olacağı İşletme sahibi ve işletme prensipleri genç insanların öğrenimlerinede gelecekteki yaşamlarınada çok etki eden faktörlerdir.
2020 - 2021 yıllarında yaşadığımız COVIT -19 salgınında, Üniversiteler kapandığında, GSB den ruhsatlı özel öğrenci yurtlarında konaklayan öğrenciler Özel Yurtlar Yönetmeliğinde belirtilen maddelere göre kaldıkları ayların ve kalan miktarın % de 30 unu ödedi, her hangi bir denetime tabi olmayan, öğrenci barındırması yasal olmayan; Fiyatları cazip gelen Öğrenci apartı, Öğrenci evi, Ev Kiralayanlar vb. isimlerle faaliyet gösteren binalarla sözleşme yapmış olan öğrencilerin büyük çoğunluğu sanki okullar açıkmış gibi hiç kalmadıkları tüm yılın ücretini ödemek zorunda kaldılar.
Sabah gelip akşam evinize dönmeyin, en azından bir gece şehirde konaklayarak şehir, okul ve yurtlar hakında kapsamlı bilgi edinmeye çalışın. yurtların sadece fiyatlarına bakarak karar vermeden, personel, kira ve diğer maliyetleri tahmin edebileceğiniz bir işletmenin, Maliyetten düşük fiyat verdiğinde vaadettiği hizmetleri yerine getirme ihtimalinin mümkün olmadığını bile bile sözleşme yapmanızın sonucunun sorunlar yumağı olacağını, tahmin etmek zor değildir.
Sitemizde her ne kadar toplumsal sorumluluk duygusu içerisinde, ortak paydalarda birleştiğimiz işletmeleri yayınlıyor olsakta, Tercih etmeyi düşündüğünüz Yurt ve yurt işletmecisi hakkında hem çevreden hemde daha önceden yurtta konaklamış olan öğrencilerden bilgi almanız son derce sağlıklı olacaktır.
YURT SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ!
1-Bir yurt ta önceki dönemden kaç öğrenci, bu yılda konaklamakta?
Önceki dönem konaklayan öğrencilerin yurdu yeniden tercih etmesi, memnuniyetin en önemli göstergesidir.
2-İşletmenin GSB'den onaylı yurt Ruhsatı Varmı.
Özellikle büyük şehirlerde GSB den alınmış olan yurt RUHSATI olmayıpta yurt olarak öğrenci kaydı yapan işletmeler olabiliyor. GSB müfettişleri teftişlerde usulsüzlükten dolayı yurdu mühürlediklerinde, öğrenciler ortada kalarak ellerinde eşyalarını koydukları çöp poşetleriyle yeni yer arayarak mağdur olabiliyorlar. Örnekleri var.
3- Öncelikle Yurt Fiyatına bakıp karar vermeyin.
GSB den ruhsatlı olmayan bazı işletmeler fiyatı uygun tutarak senetleri imzaladıktan sonra, ay sonu geldiğinde sizden elektrik parası, su parası, yemek ücreti, servis ücreti, İnternet ücreti v.b. şeyler altında para isteyebilirler.
4- Aylık Yemek listesini görün, yurtlar aylık veya haftalık yemek listesi çıkarırlar, bunu eğer isterseniz her ay size ulaştırırlar, kimi yurtlarda kamera sistemi ile yemekhaneyi istediğiniz her an evinizden izleyerek öğrencinizin ne yediğini görebilmenizi sağlarlar. Yemeklerin pişirildiği yerde önemlidir, yurdun ortak alanlarından ziyade mutfağınıda görebilir, yemek servisinin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Yemek dahil olan fiyatlar cazip geldiğinde binaya 1 kilometre uzakta kötü bir lokantayla anlaşmış olduklarından, sabah akşam yemeğinizi yemek için 4 kilometre yürümek zorunda kalabilirsiniz.
5-Yemekler yemek fabrikalarından temin ediliyorsa. Fabrikanın gıda üretim yönetmeliğine uygunluk belgesini görün veya il sağlık müdürlüğünün kontrolünde olup olmadığını öğrenin.
6-Deprem bölgesi olan şehirlerde. Binanın deprem yönetmeliğine uygunluk belgesini sorun.
7-Odaların havadar ve aydınlık olmasına dikkat edin. Benim çocuğum özel diyerek tek kişilik odaları düşünmeyin çünkü insanın başına heran herşey gelebilir, en az 2 kişilik odaları düşünün.
8-Nasıl bir güvenlik sistemi olduğunu sorun. Özellikle bina çevre ve giriş çıkış güvenliğini denetleyin. Gece ve gündüz binada sorumlu görevli olmak zorundadır.
9-Çok soğuk bölgelerde binanın yalıtımı ve kalorifer yanma zamanı ile süresi çok önemlidir.
10- Yurt ile Okul arasında Servis varsa, uygulama ile ilgili detaylı bilgi isteyin.Eğer servis yoksa Kampüse-gar-terminal-iskeleye uzaklıklarını göz önünde bulundurun .
11-Yangın önleme sistemleri ve yangın merdiveni olmayan binaları lütfen tercih etmeyin, Bunca genç insanın toplu halde konaklayarak elektrikli aletleri kullandığını gözardı etmeyin. Yangın koridoru olmayan odadan yangın merdivenine geçiş olan binaları tercih etmeyin.
12-Her gün her şey güzel ve sağlıklı olmayabiliyor, Hastalık ve Ani rahatsızlıklarda nasıl önlem alındığını öğrenin..
13-Binaya Öğrenci giriş-çıkış takibi ve bina güvenliği hakkında bilgi alın. Kimi binalarda hiç bir görevli olmayabiliyor, kontrolsüz binalara giren çıkan belli olmaz.
15-Odalarda klima olan binalarda klimaların kullanımı ile ilgili detaylı bilgi alın, Kumanda sizin elinizde olmadığında üşüme ihtimaliniz yüksektir.
16- Sıcak su ve kalorifer yanma süreleri, oda, koridor temizlikleri ile ilgili bilgi alarak işletmenin hijyen konusunda yaklaşımını öğrenebilirsiniz.
17- Lokasyon çok önemli genelde Üniversiteye yakın yurtlar tercih edilmekte, Üniversiteye yakın yurtların fiyatlarıda civar yurtlara göre daha pahalı olmakta.
Örnek: Özellikle küçük şehirlerde kampüsler şehir merkezine uzak olabiliyor, siz yaa Üniversiteye yakın olsun masrafımız az olur demeyin, çünkü yaşam sadece okul ile yurt arasında geçmiyor. Üniversite şehre uzak olduğunda çevre esnafın fiyatlarıda merkeze göre daha pahalı olabilir ayrıca uzak kampüslerin çevresi sakin olduğundan öğrenci mecburen çok sık olarak merkeze gitmek zorunda kaldığında masrafta artmış oluyor. Bu örneğimizide göz önünde bulundurmanızı öneririz.
18- Tüm yukarıda ki maddeler bir yana ama en önemli olan konu yapacağınız sözleşmedir. Vadedlen hizmetler sözde kalmasın detaylıca sözleşmede yazılsın, ödeyeceğiniz ücret ve taksitlendirme peşinat, yurtta kalacağınız süreler tümü sözleşmede kapsamlı bir şekilde yazması ve bu doğrultuda senetlerinizi imzalamanız gerekiyor.
Sevgili arkadaşlar, yazımızda emek ve yaşanmışlık var, diğer öğrenci ve ailelerinde faydalanabilmesi için yazının altında bulunan beğen ve paylaş butonlarından veya link olarak, sosyal hesaplarınızda paylaşmanızı rica ederiz.
Özel yurt kaydında istenen evrakları öğrenmek için tıkla..
Türkiye ve Kıbrıs Genelinde hangi şehir veya ilçede yurt arıyorsanız, Sizin için seçtiğimiz Özel Yurtlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Türkiye ve KKTC Kız Öğrenci Yurtları
Türkiye ve KKTC Erkek Öğrenci Yurtları